Natuurlijke materialen


Het meeste materiaal is tijdens een lange boswandeling wel te vinden. In de zomer kan ik wel vaak mooie droge stukken mos vinden, die kan ik voor de Hommel gebruiken. Schapenwol vindt de Hommel ook fijn om in te wroeten. Kleine takken kun je in de zomer ook wel vinden, dan zijn ze vaak mooi droog en kun je er makkelijk op de kopse-kant wat kleine gaatjes in boren. Daar komen ook weer insecten op af. Verschillende insecten komen graag even kijken of ze er in kunnen. Hooi in het insectenhuis, is voor de groene gaasvlieg in de zomer nauwelijks te weerstaan. Stro vindt de oorworm weer interessant. Ook doe ik wel eens stro in een terracotta bloempotje, waar dan de oorworm weer op af komt. Vlinderkasten maak ik ook. De vlinders  zitten graag op de vlinderkast zelf, lekker in het zonnetje op te warmen. Je kunt lokstof voor vlinders krijgen, een soort siroop. Ik vind dat persoonlijk niets met de natuurlijke beloop van vlinders te maken hebben. Maar de mogelijkheid voor gebruik biedt zich wel aan.
Leuk om te zien is dat de vlinderkast ook regelmatig wordt bewoond door de sluipwesp!
Voor het lieveheersbeestje rol ik een stukje karton op, of wat droge losse bladeren. Lieveheersbeestjes zitten vaak bij elkaar, om zo lekker warm te blijven. Een lieveheersbeestje is een belangrijk insect, ze eten veel bladluizen die op de planten en bloemen zitten.  


Watten en echte schapenwol zijn ideaal voor de hommel. Stro en hooi zijn ook fijne materialen om mee te werken, en de insecten vinden dit ook erg fijn. de rosse metselbij maakt van gekauwd blad de bamboe pijpjes dicht, ook gebruikt zij hiervoor zand en speeksel, vandaar de naam metselbij. Met het schaven aan de insectenhotels houd ik wel eens krullen over, die gooi ik niet weg maar daar maak ik ook gebruik van om ze vervolgens als natuurlijk materiaal te gebruiken. Wij maken gebruik van een houtkachel, en bij sommige houtsoorten valt bij het drogen de schors er af. Die gebruik ik ook voor de vulling van mijn insectenhotels. Ook daar komen weer van allerlei soorten insecten op af OA kleine spinnetjes, torretjes, kevers, oorwurm en mieren. Je kan prima experimenteren met verschillende natuurlijke materialen; gebruik eens echte bladeren,  kleine twijgjes, takjes,  mos of gedroogd gras. Een stuk opgerold karton of wat van een kartonnen eierdoos. In de wat grotere insectenhotels, ga ik beplanting aanleggen in het insectenhotel zodat ze al gelokt worden door de verschillende planten. Denk hierbij dan aan dat door middel van kleine terracotta bloempotjes die ik liggend er in verwerk, met kruipertjes erin of vetplantjes waar weer verschillende bijen op af komen.



De rosse metselbij gebruikt graag kokertjes om haar kroost in af te leggen, en metselt dan de ingang weer dicht. Zo zitten de larven er lekker knus en warmpjes bij. Je kan voor deze natuurlijke materialen kiezen bamboe, ook wel tonkingstokken genoemd. Of riet stengels zijn hier ook erg geschikt voor. Bamboe heeft soms wel de neiging om na verloop van tijd te gaan scheuren of barsten, maar daarna behoud het wel zijn vorm. Bamboe is dan ook niet water doorlatend en echt super sterk en degelijk materiaal. Waar de rosse metselbij en de gehoornde metselbij graag gebruik van maken.



Olie op natuurlijke basis is natuurlijk het allerbeste om de insectenhotels duurzaam mee te behandelen. dit komt de levensduur van uw insectenhotel ten goede. Plus daarbij komt dat sommige bijen het volgens mij nog aantrekkelijk vinden ook, natuurlijke olie. Een tijdje geleden ben ik samen met mijn vrouw een dagje naar het openlucht museum geweest. Daar word nog met een molen lijnzaadolie gemaakt. Uiteraard heb ik ook daar wat van mee genomen. Sommige tuinmeubelen olie is er ook geschikt voor, dan moet u even goed de achterkant van de bus olie lezen. Daar staat vaak op dat de hardhoutolie een volkomen natuurlijk product is. Samengesteld uit fijne natuurlijke oliën. Het vormt een milieuvriendelijke verzorging en bescherming voor teakhout en andere houtsoorten en accentueert hun mooie kleur. Voor nieuw hout :  breng een dunne laag olie aan op het hout met een kwast of doek. Goed laten drogen, en daarna de overtollige olie wegnemen met een pluisvrij doek. Een tweede laag toepassen. Vuil hout :  vooraf het hout grondig reinigen met een hardhoutreiniger, een harde borstel is ideaal. Goed laten drogen, indien nodig lichtjes schuren om de oneffenheden van het hout en het stof te verwijderen. Vervolgens behandelen als nieuw hout.